Shiitake al Natural Primera “Alta Cocina”

I had totally forgotten that I had bought this and to be honest I seem to have lost the ticket so I can’t tell you how much it actually was, but online research tells me around 5 to 7€ (When I have some time I will drop by the supermarket I bought them from, see if I can find another jar). I got this a a bit of time ago before I had access to fresh shiitake and I had sort of saved it for a special occasion. However, as the due date approached (psychologically at least), I just decided to use them up.

Opening the jar was a nightmare, in the end I almost chipped the glass before I managed to undo the lid. Once I managed to open the jar I used about half of them on a pasta dish. Good thing I had not saved these for a special occasion. They were not out of date for sure (if you look at the lid you can clearly see that they are within date). However, let me tell you that the rest of the shiitake have gone to a multi-vegetable stew because… well, it is not that the shiitake have a strong flavour or anything, but these have no taste whatsoever. Being in salty water make them look unappealing and soggy. They feel wiggly and somewhat chewy when you eat them. As I pulled them from the jar they sort of flopped.

But they were not… bad, as in tasting awful or anything. The truth is when you wet shiitake they do feel a bit on the soggy side, so maybe this works better if you dry the shiitake a little before using – kind of the opposite from hydrating the dry ones. Once they have been cooked, though, the feeling is better.

All in all, if you don’t have access to the fresh product and want to store up for a whim, you can buy a jar or two, but indulge other options first. Of course, do choose fresh whenever you can, but dehydrated shiitake are also a better choice.

Llevaba esto en el armario ya algo de tiempo, y sinceramente he perdido la factura de compra, así que no puedo decir exactamente cuanto costó, pero investigando online debe rondar entre los 5 y los 7 € (un día de estos me pasaré por el supermercado donde las compré e intentaré localizar otro bote). A veces cuando tengo algo en el armario durante “mucho tiempo” me da porque hay que consumirlo ya, y el otro día me encontré con estas setas, aunque me había olvidado de ellas. En principio las había guardado para alguna “ocasión especial” pero luego comencé a tener acceso a un supermercado que vendía shiitake fresca, y el frasco cayó en el olvido.

El primer punto a comentar fue que me costó la vida abrirlas, hasta el punto que casi cedió el cristal antes que la tapa de metal. Una vez abiertas, usé la mitad de las setas en un plato de pasta, y menos mal que decidí no dejarlas para esa ocasión especial. Como se puede ver en la tapa, no estaban pasadas (la paranoia fue puramente mía), pero… el caso es que el resto de las shiitake se fueron a un guiso con muchas más verduras porque la verdad no me convencieron para nada. Partiendo de la base de que las shiitake tampoco es que tengan un sabor fuerte, estas parecían no tener sabor en absoluto. Pero el mayor problema que tienen es la textura: cuando el shiitake se moja y se hincha, y más en agua salada, se queda blandurria y poco apetecible. Correosas, tal vez. Además, al sacarlas del tarro se quedaban como… colgando.

No es que estuviesen malas. La textura de la shiitake cuando está mojada sí tiende a ser blandito, pero en este caso era un caso extremo. Podrían funcionar mejor si se secaran antes de usarla (al contrario que las que vienen deshidratadas que hay que dejarlas en remojo). Una vez cocinadas la textura desagradable se difumina.

En resumen, sin acceso a shiitake frescas, esta es una opción para poder tener unas cuantas listas para usar en un momento de capricho. Aunque las frescas siempre son la mejor opción, para aguantar largas temporadas me parecen mejor las deshidratadas que estas.

Advertisements
This entry was posted in Castellano, English, Food-Comida, Spain-España and tagged , , . Bookmark the permalink.

Reply - Comentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.